Categorieën
Corona. Het nieuwe normaal

Afl.1 De zorg

Helaas kunnen we door de corona-crisis voorlopig geen VPRO Tegenlicht meetups Nijmegen organiseren in de Bibliotheek Gelderland Zuid. Dus gaan we nu online.

Tegenlicht Meet Up 024 gaat viraal en start met een serie intelligente (!) live meet-ups online met als centraal thema: Corona, wat wordt het nieuwe normaal?

Onze eerste online meet-up in de serie ‘het nieuwe normaal na het coronavirus’ ging over de zorg. Als gast schoof prof. dr. Andreas Voss bij ons aan, medisch manager van de afdeling Microbiologie en Infectieziekten van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en hoogleraar infectiepreventie aan het Radboudumc.

Een ding werd al snel duidelijk tijdens de Meetup: de kans is groot dat we voorlopig nog lang niet klaar zijn met het coronavirus. Als er al op korte termijn een vaccin wordt gevonden, duurt het nog een poos voordat deze op wereldwijde schaal geproduceerd en gedeeld kan worden. We zullen dus rekening moeten houden met de realiteit dat we reguliere zorg moeten gaan organiseren in een tijd waarin het virus nog rondwaart. En dat betekent meer zorg op afstand, vooraf screenen van patiënten op klachten en de uitbreiding van e-health. Dit brengt ook uitdagingen met zich mee: “Het is de kunst denk ik nu voor de volgende één tot twee jaar, een weg te vinden hoe we ruimtelijk iets meer afstand creëren, zonder letterlijk gevoelsmatig afstand tot patiënt te genereren”.

Lichtpuntjes zijn er gelukkig ook: zo zal onze huidige ervaring met corona ons helpen bij een volgende pandemie, zoals ook te zien was in landen die eerder te maken hadden met het SARS of MERS-virus. Voss: “Wat nu gebeurd is, dat bereidt ons beter voor […] als Covid-3 er zou aankomen, de volgende grote pandemie, en de politiek zegt: ‘beste burgers jullie moeten nu binnen blijven’, ook al hebben we hier nog geen casus, ‘jullie mogen niet op vakantie en we laten jullie nog weg uit de school’, is die bereidheid om dat op zo’n moment te doen denk ik vele malen hoger dan in een populatie waar nog nooit iemand dit heeft meegemaakt”.

Bekijk de hele Meetup terug in de bovenstaande video.

Meer weten?

Over het onderzoek naar een vaccin in Groot-Brittanië:

Over het lopende onderzoek naar het tbc-vaccin

Over het virus van morgen (Tegenlicht)

Één reactie op “Afl.1 De zorg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *