Categorieën
Uncategorized

Wonen Buiten de Box

do. 22 april 2021, 19.30 uur (ONLINE).

We zitten middenin een wooncrisis die vooral jonge mensen treft. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? Hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? Zijn de oplossingen van out-of-the-box denkende woonpioniers realistisch? 

Onze gasten zijn: 
– Marjolein Jonker:  Tiny House pionier en ambassadeur. https://bit.ly/2Q99HQB
– Peter Boelhouwer: hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft en voorz. v/h Eur. Network for Housing Research. https://bit.ly/3dPOVxx
– Tessa Buck: van oa Wijland Woonpioniers, een duurzame woongemeenschap bij Nijmegen. https://bit.ly/3t0U7Vy
– Naomie Vermeij, Adviseur Vastgoed bij woningcorporatie Talis. 

De Meet Up was op donderdag 22 april van 19.30 tot 20.30 u. live te volgen via ons youtube-kanaal: http://bit.ly/3ceLzC1 
Via deze link is de opname nog steeds te bekijken.
Link naar de VPRO Tegenlicht aflevering Wonen Buiten de Box: https://bit.ly/39Sp8Uc

Categorieën
Uncategorized

De toekomst van protest do. 18 maart 2021, 19.30 uur (ONLINE).

Protest is van alle tijden. Maar hoe ziet de toekomst van het actievoeren er eigenlijk uit? Denk aan de fysieke beperkingen vanwege corona, surveillancesystemen en sociale media. Wat betekent dat voor de toekomst van actievoeren en verzet? 

We kijken niet alleen naar de toekomst, maar blikken ook terug op de roerige jaren ’80 en de Piersonrellen, toen Nijmeegse krakers met duizenden sympathisanten protesteerden tegen de sloop van een volksbuurt voor een parkeergarage. Wat dreef hen? Zouden mensen tegenwoordig net zo reageren? Hoe zou zo’n protest er vandaag de dag uitzien? En zijn de redenen om actie te voeren eigenlijk veranderd of niet? 

Onze gasten
Jan-Frank: nam deel aan de Piersonacties, ontwikkelingswerker, maakt haaien van vishaken.

Mathijs van de Sande: docent pol. filosofie aan de RU (o.a. politiek activisme en sociale bewegingen).

Jimmy Kegel: Student culturele antropologie, interesse in activisme, woordvoerder voor Extinction Rebellion Nijmegen.

De Meet Up was op donderdag 18 maart van 19.30 tot 20.30 u. live te volgen via ons youtube-kanaal: http://bit.ly/3ceLzC1 Hier is hij terug te kijken.
Link naar de aflevering De toekomst van protest: https://bit.ly/38bZI2V 

Categorieën
Uncategorized

Technologie als religie

do. 18 februari 2021, 19.30 uur (ONLINE).

– EEUWIG EN GELUKKIG VERDER LEVEN IN DE CLOUD? –

Tot voor kort hadden religies het alleenrecht op de hemel. Maar godsdienst heeft een nieuwe concurrent: het dataïsme. De overtuiging dat uiteindelijk alles, ook het leven zelf, niets meer is dan data. 
De belofte is een programmeerbaar paradijs, waarin artificiële intelligentie ons eeuwig leven, geluk en schoonheid kan schenken.
In de komende Meet Up gaan we in gesprek over de Tegenlicht aflevering “Technologie als Religie”. Samen met drie interessante gasten praten we verder over de vraag wat het dataïsme kan betekenen voor de toekomst van religie en spiritualiteit. Want kan de moderne en toekomstige technologie, naast tal van praktische zegeningen, ook zingeving bieden? Of een eeuwig leven in de cloud?
Onze gasten: 
– Paul van de Velde: Religiewetenschapper en hoogleraar Aziatische religies http://bit.ly/2Z48Rpz
– Herman de Regt, wetenschapsfilosoof
– Martijntje Smits: techniekfilosoof en innovatiedenker

De Meet Up was op donderdag 18 februari van 19.30 tot 20.30 u. live te volgen via ons youtube-kanaal: http://bit.ly/3ceLzC1 Daar is hij nu nog steeds te bekijken.
Link naar de aflevering Technologie als Religie: http://bit.ly/3aD1Px7

Categorieën
Uncategorized

De post-racistische planeet

De post-racistische planeet
do. 17 december 2020, 19.30 uur (ONLINE).

– ZIT RACISME ‘GEWOON’ BIJ DE MENS INGEBAKKEN? -–

Een wereld zonder racisme, dat is toch science fiction? Maar als we het er toch over hebben, hoe zou deze er dan uit kunnen zien? Tijdens deze meet-up praten we over een toekomstige, fictieve wereld zonder racisme. Een wereld waarin landsgrenzen misschien wel verdwijnen en iedereen zich wereldburger voelt. Een utopie die onbereikbaar lijkt. Of kunnen we toch stappen zetten die echt tot verandering leiden?

Een wereld zonder racisme, is dat mogelijk? Deze meet-up gaat over de Tegenlicht-aflevering ‘De post-racistische planeet’. In deze aflevering zien we hoe documentairemaker Ikenna Azuike zijn kinderen voorleest uit het fictieve boek ‘De post-racistische planeet’: een wereld tot leven gewekt met – op afrofuturisme geïnspireerde – illustraties van kunstenaar Brian Elstak. Zijn persoonlijke zoektocht wordt afgewisseld met inzichten van verschillende experts.

Over dit onderwerp gaan we in gesprek met verschillende interessante gasten. De volgende sprekers schuiven in ieder geval aan:

  • Sarah Boulehoual, student politicologie en lid van de Universitaire Studentenraad van de Radboud Universiteit, namens Akkuraatd. Eerder dit jaar schreef zij een pamflet met 7 aanbevelingen om racisme op de universiteitscampus tegen te gaan.
  • Mirjam Quenum, producent en regisseur. Zij richtte in 2000 samen met haar man Jambo Afrika op. Dit is een team van artiesten dat met theater en muziek workshops en voorstellingen verzorgt. Op dit moment ook met de voorstelling ‘Upside down’, dat in het teken staat van sociale ongelijkheid in de wereld.

De meetup is terug te kijken via ons YouTube-kanaal: https://bit.ly/3ghKdJD

Wil je de hele aflevering nog eens terugzien? Dat kan via deze link: https://bit.ly/2JRmdAX
Wil je meer lezen? Check dan deze link:
https://bit.ly/33OT2FJ

Categorieën
Uncategorized

De boer van de toekomst

De boer van de toekomst, on-line meet up van do. 19 november 2020, 19.30 uur.

– TECHNOLOGIE, ECOLOGIE EN NIEUWE PERSPECTIEVEN -–

Deze meetup is hier terug te kijken: https://www.youtube.com/channel/UCaCRgEROehS7hkoGZpNQS9w.

De lockdown laat zien hoe kwetsbaar ons wereldwijde voedselsysteem is. Het wordt steeds duidelijker dat de voedselketen sterker, eerlijker en duurzamer moet worden. In de Tegenlicht aflevering “De boer van de toekomst” zien we verschillende pioniers op het gebied van voedselinnovatie. 
Deze uitzending is hier te bekijken: https://bit.ly/3mWWlBW

Tijdens de Meet Up zullen we samen met interessante gasten spreken over de verschillende wegen op weg naar duurzame landbouw. Gaat het om technologie, ecologie, beide, of nog iets anders? Wie is er aan zet: de wetenschap, de politiek, de consument, de boer, …?

Met medewerking van: (de rode links verwijzen naar het Linked-In profiel van de gasten)
Wijnand Sukkel, WUR: agro-ecologie en duurzame landbouw.
Peter Drenth, gedeputeerde Prov. Gelderland (CDA): landbouw en natuur + portefeuille vitaal platteland (Interprovinciaal Overleg).
Anne van Leeuwen, Bodemzicht: regeneratieve boerderij en ecologische leerplek (Malden, bij Nijmegen).
Liesbeth Luijendijk, OnePlanet Research Center: digitale landbouwinnovatie.
Marcel Zevenbergen, OnePlanet Research Center: nanotechnlogie en datagestuurde voeding.

Kom ook luisteren en stel je vragen via de chat online.

Meer informatie is te vinden op: https://bit.ly/3p89tX0

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, staande mensen
Categorieën
Uncategorized

Meet-up: Goed geld verdienen (ONLINE)

Datum: 15 oktober 2020

Tijdstip: 19:30 – 20:30

Locatie: Online

——————————————————————————————–

MEDEDELING AANSCHERPING CORONA-MAATREGELEN

In verband met de aanscherpte corona-maatregelen is besloten om de meet-up ONLINE te houden. De meet-up is 15 oktober vanaf 19:30 (wijziging) te volgen via ons YouTube-kanaal (zie link hieronder). De livestream zal hier om 19:30 te zien zijn,

Link naar YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCaCRgEROehS7hkoGZpNQS9w

——————————————————————————————–

In deze meet-up gaan we praten over het thema goed geld verdienen. De coronacrisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat grote en gerenommeerde bedrijven vrijwel direct in financiële problemen kwamen toen COVID-19 wereldwijd de kop opstak. Sommige bedrijven moesten zelfs staatssteun
aanvragen. Hoe kan dat?

Onder druk van aandeelhouders zijn veel bedrijven genoodzaakt de focus te leggen op ongebreidelde groei. Zo komt aandacht voor de waarde van het product of de ontwikkeling van een bedrijf tot een gezonde onderneming steeds meer onder druk te staan.


In deze meet-up wordt de rol van aandeelhouders tegen het licht gehouden en gaan we de mogelijke alternatieven bespreken.

Meer over de documentaire is hier te lezen: https://bit.ly/3jjk3a4


We gaan zoals altijd weer in gesprek met interessante gasten. Deze keer zijn dat:

Arnoud Lagendijk: hoogleraar sociale geografie. Hij bestudeert onder andere de
verspreiding van alternatieve sociaal-economische praktijken en beleidsconcepten over de
hele wereld.

Niels Meijssen: medeoprichter van Beterboeken.nl. Gedreven door verontwaardiging over de staatssteun van Booking.com dit jaar, hoopt hij een beter alternatief te bieden. Je herkent
hem vast als één van de sprekers in de documentaire.



Categorieën
Corona. Het nieuwe normaal Meetup Live 2020

Afl 4. Thuiswerken

In de vierde aflevering van onze serie ‘Corona, wat wordt het nieuwe normaal’ spreken we met Hylco Nijp, onderzoeker en docent op de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Hylco Nijp promoveerde met zijn onderzoek naar werktijdcontrole en Het Nieuwe Werken, en is nu verbonden aan het lectoraat Human Resource Management. Ook te gast is Pauline Houwing, expert op het gebied van arbeids- en organisatiepsychologie en werkzaam als loopbaanbegeleider en coach.

Nederland is sinds de coronacrisis op ongekende schaal vanuit huis gaan werken. Onderwijzers, adviseurs ICT-personeel, vele beroepsgroepen moesten hun vertrouwde kantoor of klaslokaal verlaten om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Inmiddels is het aantal besmettingen flink gedaald, maar het coronavirus zal nog langere tijd onder ons blijven. En laat een recent uitgebracht advies van de denktank Coronacrisis zien dat we rekening moeten houden met blijvend thuiswerken.

In deze aflevering staan onder andere de volgende vragen centraal: hoe gaat ons werk er straks uit zien? Gaan we nooit meer naar kantoor? En hoe kunnen we dit dan zo organiseren dat we er productiever van worden en gezond blijven? Het gesprek gaat onder andere over de kansen van het hebben van autonomie, de valkuil van het verlies van sociaal contact en over tips om dit te ondervangen. Hierbij gaat het zowel over hetgeen waar je zelf als (thuis)werkende op kan letten, maar ook over de manier waarop leidinggevenden het beste om kunnen gaan met thuiswerken. Dit vraagt onder andere op het geven van vertrouwen, het sturen op resultaten en het infomeren over goede werkomstandigheden. Dit en veel meer wordt besproken in de meet-up, die hieronder in zijn geheel is terug te kijken!

https://www.youtube.com/watch?v=x9YxN27wyHo

Categorieën
Corona. Het nieuwe normaal Meetup Live 2020

Afl.3 Privacy

In de derde aflevering van onze serie Corona, wat wordt het nieuwe normaal spraken we met Jaap-Henk Hoepman over privacy en veiligheid, en stellen de vraag Wordt privacy het grootste slachtoffer van de coronacrisis? Jaap-Henk is expert op het gebied van privacy by design. Hij is universitair hoofddocent aan zowel de Radboud Universiteit als de Universiteit van Groningen en is als hoofdwetenschapper verbonden aan het Privacy en Identity Lab (www.pilab.nl). ‘Privacy by design is een ontwerpfilosofie die als doel heeft meer privacy-vriendelijke systemen te ontwerpen.’

Registratie van ‘Corona, het nieuwe normaal, afl 3’. Privacy met Jaap-Henk Hoepman.

Sinds het uitbreken van het Sars-Cov2-virus lijkt onze privacy meer dan ooit onder druk te staan: non-stop locatie-tracking met corona-apps, het massale thuiswerken via privacy-onvriendelijke teleconferencing-software zoals Zoom, thuis schoolexamens maken in big brother-achtige omstandigheden, drone-camera’s die controleren op het bewaren van voldoende afstand, of het vooraf registreren van treinritten die je gaat nemen. De ernst van het coronavirus maakt de verleiding groot om onze privacy onderschikt te maken aan ‘belangrijker zaken’. Het gevaar bestaat dat tijdelijke methoden en maatregelen die tijdens een crisis geaccepteerd worden, later niet meer worden teruggedraaid. De verleiding is immers groot om eenmaal ingevoerde technologie te blijven gebruiken, niet zelden ook voor andere dingen dan waar het aanvankelijk voor bedoeld was.

Is de tegenstelling tussen privacy en veiligheid/gezondheid echter wel reëel? Kunnen we zonder noemenswaardig inbreuk op de privacy toch effectieve technologische maatregelen nemen om de pandemie voldoende onder controle te houden? En hoe zien die er dan uit? En wat kunnen wij hier zelf aan doen?

Categorieën
Corona. Het nieuwe normaal

Afl.2 Klimaat en duurzaamheid

Onze tweede online meet-up in de serie ‘het nieuwe normaal na het coronavirus’ ging over het klimaat. Als gast schoof Prof. Heleen de Coninck aan, hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering aan de TU Eindhoven en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit. Ze doet sinds twintig jaar onderzoek naar klimaatverandering, met name klimaatmitigatie en internationaal klimaatbeleid. Ze is een van de hoofdauteurs van het IPCC Special Report on Global Warming. 


Dat we boven onze stand leven staat buiten kijf, zegt de Coninck. ‘Er zouden drie aardbollen nodig zijn om iedereen op de wereld te laten leven zoals wij dat in Nederland doen.’ Tegelijkertijd is een ‘degrowth’ van de economie geen simpele oplossing, zegt ze, aangezien er nog vele landen zijn waar economische groei nodig is om de bevolking een beter leven te geven. De Coninck: ‘De vraag is of we het systeem omver moeten werpen, of dat we binnen het huidige systeem voor verandering kunnen zorgen. Ik denk dat je veel meer kunt doen dan we nu doen binnen de huidige systemen.

In de basis is de Coninck hoopvol over de energietransitie, onder meer door mensen in machtsposities die zich beginnen uit te spreken ‘Deze crisis is een kans om te investeren in een ander soort energievoorziening. Dat zegt zelfs de baas van het Internationaal Energie Agentschap. Terwijl dat altijd een fossiele club is geweest.’ Ook in Nederland is het debat veranderd, zegt ze. ‘Tijdens de financiële crisis waren het nog een paar iele stemmetjes die riepen om verandering. Dat is nu een heel koor geworden.

Kijk het gesprek in bovenstaande video terug.

Meer weten?

Bekijk hier de Tegenlicht-aflevering Duurzaam: nu of nooit 

Covid-19 ontwricht levens, maar biedt tegelijk een historische kans, betoogt een groep van 170 Nederlandse wetenschappers

Categorieën
Corona. Het nieuwe normaal

Afl.1 De zorg

Helaas kunnen we door de corona-crisis voorlopig geen VPRO Tegenlicht meetups Nijmegen organiseren in de Bibliotheek Gelderland Zuid. Dus gaan we nu online.

Tegenlicht Meet Up 024 gaat viraal en start met een serie intelligente (!) live meet-ups online met als centraal thema: Corona, wat wordt het nieuwe normaal?

Onze eerste online meet-up in de serie ‘het nieuwe normaal na het coronavirus’ ging over de zorg. Als gast schoof prof. dr. Andreas Voss bij ons aan, medisch manager van de afdeling Microbiologie en Infectieziekten van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en hoogleraar infectiepreventie aan het Radboudumc.

Een ding werd al snel duidelijk tijdens de Meetup: de kans is groot dat we voorlopig nog lang niet klaar zijn met het coronavirus. Als er al op korte termijn een vaccin wordt gevonden, duurt het nog een poos voordat deze op wereldwijde schaal geproduceerd en gedeeld kan worden. We zullen dus rekening moeten houden met de realiteit dat we reguliere zorg moeten gaan organiseren in een tijd waarin het virus nog rondwaart. En dat betekent meer zorg op afstand, vooraf screenen van patiënten op klachten en de uitbreiding van e-health. Dit brengt ook uitdagingen met zich mee: “Het is de kunst denk ik nu voor de volgende één tot twee jaar, een weg te vinden hoe we ruimtelijk iets meer afstand creëren, zonder letterlijk gevoelsmatig afstand tot patiënt te genereren”.

Lichtpuntjes zijn er gelukkig ook: zo zal onze huidige ervaring met corona ons helpen bij een volgende pandemie, zoals ook te zien was in landen die eerder te maken hadden met het SARS of MERS-virus. Voss: “Wat nu gebeurd is, dat bereidt ons beter voor […] als Covid-3 er zou aankomen, de volgende grote pandemie, en de politiek zegt: ‘beste burgers jullie moeten nu binnen blijven’, ook al hebben we hier nog geen casus, ‘jullie mogen niet op vakantie en we laten jullie nog weg uit de school’, is die bereidheid om dat op zo’n moment te doen denk ik vele malen hoger dan in een populatie waar nog nooit iemand dit heeft meegemaakt”.

Bekijk de hele Meetup terug in de bovenstaande video.

Meer weten?

Over het onderzoek naar een vaccin in Groot-Brittanië:

Over het lopende onderzoek naar het tbc-vaccin

Over het virus van morgen (Tegenlicht)